COMUNICAT DE PRESA

6 decembrie 2008

 

Consiliul Elevilor din Scoala Centrala-Bucuresti, sustinut de cadrele didactice, a hotarat reinceperea demersului civic „Scoala Centrala- Trecutul care obliga.

Demersul a fost reluat deoarece:

  • Primaria Muncipiului Bucuresti nu a organizat nici pana in acest moment nicio licitatie pentru inceperea consolidarii si restaurarii scolii, desi in 22 octombrie 2008, reprezentantii primariei, prezenti in Scoala Centrala, si-au luat acest angajament la presiunea elevilor, profesorilor si a parintilor. De mentionat este ca Scoala Centrala, monument de arhitectura, cladire de patrimoniu national categoria A, construita in anul 1880, nu a fost consolidata niciodata ci doar restaurata inainte de martie 1977.
  • Scoala Centrala se confrunta cu o a doua problema : in vecinatatea ei (la max.20m) urmeaza sa se construiasca un imobil de peste 10 etaje (www.rk-development.com), urmand a fi distruse imobilele din perimetrul strazii Icoanei nr.2-8, incalcandu-se totodata legislatia privind protejarea cladirilor de patrimoniu- Conform legislatiei in vigoare, legea nr.422/2001, potrivit art. 9 se considera zona de protectie suprafata delimitata cu o raza de 100 m in localitati urbane[…] de jur imprejurul monumentului istoric. 

Ca urmare a celor mentionate mai sus Marti, 9 decembrie 2008, ora 12.00, in Scoala Centrala, va fi organizata o Reuniune-manifest, la care vor participa arhitecti din cadrul Ordinului Arhitectilor precum si ONG-uri care sustin protejarea patrimoniului istoric al Bucurestiului.

In cadrul Reuniunii cei prezenti in sala vor purta simbolul de protest „Scoala Centrala- Trecutul care obliga„, vor fi adresate : 

  • Declaratia in 8 puncte catre Bucuresteni
  • Scrisoare deschisa domnului Presedinte al Romaniei Traian Basescu

Prin sprijinul ONG-urilor participante la Reuniune si a fostilor elevi din Scoala Centrala se va organiza FRONTUL COMUN PENTRU SCOALA CENTRALA-BUCURESTI, stabilindu-se apoi si demersurile ce vor urma, luand in calcul organizarea intr-un timp foarte scurt a unor manifestatii de strada la care vor participa elevi, fosti elevi, profesori, fosti profesori ai Scolii Centrale, ong-uri si bucuresteni.

In dupa-amiaza zilei de 9 decembrie va fi trimisa o nota informativa asupra situatiei patrimoniului istoric al Bucurestiului si implicit asupra situatiei Scolii Centrale din Bucuresti catre Consiliul Europei.

Reclame