Sâmbătă 13 iunie, la ora 15:00, în faţa standului Prietenilor Şcolii Centrale de la Street Delivery, vor avea loc:

  1. o prezentare a celor patru boom-uri imobiliare din istoria modernă a Bucureştiului, cu accent pe procesul de urbanism care a dus la apariţia Şcolii Centrale şi a arhitecturii specifice Găadinii Icoanei şi
  2. o dezbatere despre asaltul grupurilor de interese imobiliare la care e supusa zona acum.

 

ISTORIA CELOR PATRU BOOM-uri IMOBILIARE ALE BUCURESTIULUI:

contradictiile cautarii unei identitati urbane

Bucurestiul este un oras relativ tanar comparat cu celelalte capitale Europene, iar imensa majoritate a cladirilor notabile arhitectural au fost construite de-a lungul ultimului secol in cadrul a patru boom-uri imobliare: din perioada regelui Carol I, interbelica, comunista si a ultimei decade post-comuniste. Aceste boom-uri au avut fundamente economice, culturale si politice foarte diferite in parte, ceea ce a rezultat intr-o lipsa de unitate si armonie urbanistica si au dus implicit la o identitate nesigura pentru un oras care acum este a sasea metropola din Unuinea Europeana. Stilurile arhitectonice de Mic Paris, Neo-Romanesc si Modernist, promovate in timpul primelor doua boom-uri imobiliare, sunt cele care dau adevarata identitate urbana a Bucurestiului, iar autoritatile si publicul ar trebui continuu preocupate de conservarea si protejarea acestor cladiri.

Zona Gradina Icoanei, unde Scoala Centrala este un arhetip al stilului neo-romanesc, singurul ordin arhitectural original dezvoltat in Romania, sufera din cauza consecintelor ultimelor doua boom-uri imobiliare care au promovat stiluri si constructii fara caracter, daunatoare identitatii orasului. Cunoasterea tipologiei si funamentelor succesivelor boom-uri imobiliare poate furniza directii si chei in forumarea unor politici si strategii de urbanism viitoare care sa puna in centrul atentiei conservarea arhitecturii valoroase a orasului si astfel sa imprime o identitate demna de o mare capitala europeana pentru Bucuresti, care actualmente ii lipseste in mod acut.

(vezi pentru referinta articolele lui Valentin: “The Four Building Booms of Bucharest” http://viapontica.wordpress.com/2008/12/14/the-four-building-booms-of-bucharest/ si “Bucharest: A Brief Presentation of the 6th Largest EU Metropolis” http://viapontica.wordpress.com/2009/01/07/bucharest-a-brief-presentation-of-the-6th-largest-eu-metropolis/)

Valentin Mandache este specializat in domeniul istoriei economice si culturale a sud estului Europei, fiind interesat de evolutia arhitecturii si urbanismului din Romania. A urmat studii de specialitate postgraduate (master si cercetare doctorat) la London School of Economics and Political Science si institute de cercetare din SUA. Dupa ce a activat profesional timp de aproape doua decade in Marea Britanie in domeniul universitar si de consultanta pe probleme de intergare Europene ale fostelor tari comuniste, a revenit in Romania unde este market analyst independent in domeniul pietei cladirilor istorice si de patrimoniu. Valentin publica un blog pe aceasta tema (www.viapontica.wordpress.com), poplular in strainatate, adresat publicului international interesat in conservarea, restaurarea sau valorificarea economica sustenabila a caselor vechi, valoroase arhitectural din Romania.