In cadrul monitorizarii lucrarilor scolii, am solicitat si am avut oportunitatea sa ne intalnim cu un responsabil din partea Primariei Capitalei, coordonator su supraveghetor al santierului de la Scoala Centrala, precum si al altor scoli. Avand in vedere agenda sa foarte incarcata, ne bucuram ca ne-a timpul pentru o discutie lamuritoare in mai multe privinte, in prezenta doamnei directoare si a domnului Mandache.
Va putem spune cu bucurie ca persoana respectiva (nu ii vom da numele aici, din motive de discretie, dar ii multumim pentru disponibilitatea si deschiderea pe care a manifestat-o in dialog direct) ne da motive sa credem ca santierul de la Scoala Centrala are toate sansele sa se desfasoare in bune conditii. Mici scapari sau greseli, cum pot aparea in orice lucrare complexa, vor fi identificate si reparate. Ni s-au dat asigurari ca se va acorda atentie detaliilor iar lucrarile se vor face pastrand cat mai mult din materialele originale. Exemplu: s-a pastrat porticul de fier forjat, se va pastra si majoritatea tocariei ferestrelor exterioare – mai putin cele rupte sau putrede. Cele inlocuite vor fi replicate identic din rama termopan din lemn stratificat.
Santierul scolii este facut cu constrangeri financiare si de timp, nu sunt bani pentru lucrari cum s-ar desfasura la Capela Sixtina sau la Luvru. De asemenea, trebuie spus, nici lucratorii nostri nu sunt la fel de bine pregatiti ca specialistii din strainatate. De altfel, acest santier este la baza, din pacate, de renovare, insa Scoala Centrala fiind monument istoric, el cuprinde, firesc, si elemente de restaurare. Lucratorii nu sunt restauratori. Din aceste motive, acolo unde nu se poate interveni fara risc, unde este pericol de a strica un element esential, nu se va interveni deloc. Un exemplu sunt emblemele SCF, care nu au fost scoase, lucrarea de consolidare fiind facuta in jurul lor. Alt exemplu: intreaga fatada spre strada Icoanei (fatada principala) nu va fi atinsa.
Santierul continua, sub bune auspicii.