Nu am mai revenit cu noutati despre proiectul Gradinita Icoanei, evocat mai devreme pe blog.
Intre timp a aparut si un articol de presa la care au contribuit Prietenii Scolii Centrale http://economie.hotnews.ro/stiri-imobiliar-7076621-biserica-icoanei-asociat-marius-locic-faca-gradinita.htm .
Din cercetarile noastre, a aparut ca acea casa, fara a fi monument istoric (dar avand chiar potentialul de a deveni) este strict protejata de lege impotriva demolarii si transformarilor. Este sa numita „conservare bligatorie”, obligatie pe care proiectul de gradinita cu 2 etaje si turn nu o respecta. Pana la urma, un asemenea proiect are efecte similare cu demolarea pura si simpla a casei.
Decisi sa aflam in ce stadiu este proiectul si ce pozitie au institutiile competente, am trimis o sesizare la Ministerul Culturii si Patrimoniului National si Directia pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Bucuresti.
Am primit urmatorul raspuns (extras)
„1. Directia pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National a Municipiului Bucuresti nu a emis nici un aviz privind interventii la cladirea situata in Municipiul Bucuresti, Str. Icoanei nr. 12 (relativ 12A), Sectorul 2.
2. Cunoastem faptul ca in conformitate cu prevederile P.U.Z. aprobat prin H.C.G.M.B. nr. 34/2009 cladirii in cauza i se confera un regim de protectie maximal, impunand „conservare obligatorie”.
3. Daca veti observa ca la constructia in cauza se executa interventii de natura celor care trebuie sa se autorizeze in conformitate cu prevederile legale in vigoare, va rugam sa sesizati Primaria Municipiului Bucuresti si, spre stiinta, Directia pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural National a Municipiului Bucuresti.”

Se pare ca momentan casuta de langa biserica e in siguranta. Legal, nu se poate face proiectul propus pe bannerul afisat. Insa, ce soarta va avea ea in final? Va fi totusi proiectul demarat astfel? Va fi lasata sa se degradeze in continuare? Sau se va adapta o solutie care sa valorifice casa, respectand totodata identitatea ei, aceea a unei case contruita in momentele in care era declarat Regatul Romaniei (anii 1880-1890)?
Speram intr-un deznodamant fericit, macar in astfel de cazuri cand legea e explicita.

Reclame