Am decis că e momentul să facem o postare pe tema ferestrelor de la Şcoala Centrală, având în vedere preocuparea pentru schimbările efectuate.
La Şcoala Centrală sunt cel puţin 4 tipuri de ferestre (mai sunt şi alte tipuri în gang, + cele de la corpul de pe colţ, spre Icoanei la care nu s-a lucrat deloc):
1. La faţada principală, parter, sunt ferestrele cu tocuri ornate şi vopsite, cele mai interesante, momentan nu au fost înlocuite. Pentru acestea nu ştim încă ce soluţie se va adopta, dar va fi una care să păstreze aspectul, dacă nu vechile tocuri cu totul.
2. La faţada principală, parter şi etaj, ferestre mici, scunde, înlocuite
3. La faţadele laterale, parter, ferestre mari, late, înlocuite
4. La faţadele laterale şi spate, etaj, ferestre mici, înalte, înlocuite

Aveţi mai jos poze cu ferestrele noi şi cele vechi. Unele poze sunt făcute de dna. Mariana Duma cu ocazia protestului de pe 17.03.2009; le-am pus pentru că sunt cele mai bune pe care le am cu faţada înainte de şantier. Poza cu sigla SCF lipsă (va fi înlocuită) este de Paul Săvulescu.
Se pot vedea aşadar toate cele 4 tipuri de ferestre menţionate mai sus.
Diferenţa principală, în afară de materialul folosit (ramă de lemn stratificat vs. ramă de lemn) este că noua ramă este plată, nu respectă identic profilatura veche. Totuşi, trebuie reţinut că tocurile nu erau sculptate, aveau doar un profil în relief la partea care desparte partea superioară de cea inferioară, atât la ferestrele mici cât şi la ferestrele mari. Partiţia geamurilor este aceeaşi, rama e îngustă, culoarea este asemănătoare.

Unul dintre motivele pentru care s-au înlocuit ferestrele vechi este faptul că vechea tocărie era uscată. aşchiată, putredă, ruptă sau lipsă. De asemenea, în ultima vreme mişcarea pentru eficienţă energetică este irezistibilă. Chiar şi la Facultatea de medicină, de asemenea monument istoric clasa A, am auzit că s-au înlocuit ramele. Acolo lucrările s-au făcut fără autorizaţie! http://economie.hotnews.ro/stiri-imobiliar-7787606-termopanele-care-slutesc-cladirile-vechi-cum-inlocuit-ferestrele-secol-xix-facultatea-medicina-ferestre-din-plastic.htm La Şcoala Centrală schimbarea ferestrelor era prevăzută în proiect, deşi am înţeles la un moment dat că acolo unde nu va fi nevoie, sau măcar la faţadă, nu se va interveni. Bine măcar că nu s-a schimbat rama de fier forjat din curtea interioară! (şi asta era prevăzut în proiect…)
Aşadar, s-a înlocuit tocăria veche din anii 70 cu tocărie nouă, nu din acelaşi material. Poate peste alţi 40 de ani, când în România patrimoniul va fi respectat la standarde mult mai înalte decât astăzi, când bisericile noastre medievale nu vor mai avea termopane, când clădiri administrative simbol nu vor mai avea faţada împânzită de instalaţii de aer condiţionat şi când nu se va mai umbla cu excavatorul prin siturile arheologice din Dobrogea, va fi restaurată Şcoala Centrală printr-un program ambiţios, dedicat exclusiv ei, şi nu în cadrul unui program general de renovare a peste 100 de licee, unele monumente, altele banale.
Dar decât să cadă şcoala pe elevi, să băgăm degetele prin tencuiala de pe pereţi iar din subsol să urce efluvii nauzeabonde de mucegai, poate că e mai bine să se facă o renovare a şcolii, chiar şi cu aceste „compromisuri”. Din acest punct de vedere, meritul conducerii şcolii şi a echipei de la Primăria Municipiului Bucureşti este mare în încercarea lor de a realiza, cu mijloacele de care dispun, o lucrare cât mai bună la Şcoala Centrală.

Reclame