Am hotărât să facem un mic studiu comparativ privind ferestrele termopan la liceele bucureştene. Am ales atât clădiri monument istoric cât şi unele care nu sunt, dar au o estetică plăcută, monumentală, şi poate ar merita măcat o clasare monument istoric de importanţă locală. Sunt instituţii de învăţământ cu faimă în Bucureşti.

Poza 1 CN I.C. Caragiale. Termopanele albe sunt vizibile, chiar stridente, iar partiţia neinspirată.

Pozele 2-4 CN Gheorghe Lazăr, monument. Termopanele sunt de culoarea lemnului, par de bună calitate şi chiar au o profilatură complexă la etaj. O surpriză plăcută.

Poza 5 Colegiul Economic A.D. Xenopol: Înlocuirea geamurilor cu termopane în ramă PVC albă a avut efecte devastatoare asupra acestei clădiri de sf. secol 19 cu influenţe neo-româneşti şi bizantine. La unele clădiri, cu decoraţii simple, faţadă masivă şi geamuri largi, complexitatea partiţiei acestora din urmă joacă un rol covârşitor în estetica lor.

Pozele 6-7 CN Mihai Viteazu, monument, este în renovare. Dragi colegi de la „Mişu” mare atenţie la rezultatul final! Am putut poza faţada laterală unde se pot observa ferestre cu ramă termopan de culoare închisă, asemănătoare cu cele de la Şcoala Centrală. Se poate observa însă că vechile ferestre aveau partiţii în plus. Totuşi, rezultatul pare să arate bine, în mare parte pentru că partiţia este (aproape) identică iar ramele sunt închise la culoare.

Poza 9 CN Iulia Haşdeu. Această clădire a fost sluţită odată cu renovarea. Pe vremuri, când elevii Şcolii Centrale dădeau olimpiada pe municipiu la limba franceză aici, clădirea era o prezenţă impunătoare la marea intersecţie Ferdinand – Mihai Bravu. Îi găseam asemănări cu un alt liceu, CN Cantemir Vodă. Aveau aceeaşi culoare gri-piatră, un gri deschis, nobil. Acum urăţenia termopanelor albe este întrecută numai de bejul murdărit al zugrăvelii. Oare ce părere au elevii şi absolvenţii? Lor le place cum arată acum liceul?

Pozele 10-12 Am inclus în selecţie Şcoala Generală nr. 11 I.H. Rădulescu, monument, cunoscută şi cu numele Şcoala Comunală pentru arhitectura sa deosebită, similară cu a Şcolii Centrale. Este lângă MŢR. S-au înlocuit geamurile. Ramele vechi erau verzi, în ton cu decorul de ceramică. Cele noi sunt maro. Spuma izolantă se vede la îmbinarea dintre ramă şi zid. Deşi partiţia pare armonioasă, ea nu este identică, a se vedea articolul de pe blogul Bucureştii noi şi vechi http://bucurestiinoisivechi.blogspot.com/2009/08/scoala-comunala-arhitect-giulio-magni.html . Iată o clădire valoroasă arhitectural unde, deşi lucrările par a fi fost făcute bine, micile detalii trădează îndepărtarea de aspectul iniţial.

Poza 13. CN Cantemir Vodă, monument. Ramele de termopan sunt maro deschis. Cele vechi aveau o partiţie un pic mai complexă, erau mai înguste şi erau mai închise, în ton cu sobrietatea edificiului. Schimbarea se observă.

La Şcoala Centrală schimbarea, imperceptibilă de la distanţă (partiţie şi culori identice) se va observa de către ochiul format (profilatură uşor mai complexă a ramelor vechi). Se mai poate discuta despre alternativa de a nu fi înlocuit deloc geamurile, dar cu preţul faptului că ramele vechi erau în stare foarte proastă. Alternativa de a înlocui cu rame identice, noi, nu poate fi pusă în discuţie din lipsă de bani pentru aşa ceva, pentru că din păcate protecţia patrimoniul nu beneficiază de finanţare suficientă în România. Nu credem că poate fi contestat acest lucru. Dovada sunt monumentele aflate în paragină şi lucrările imperfecte realizate la cele restaurate. Preferăm să încheiem aici mica prezentare comparativă pentru a nu extinde prea mult subiectul discuţiei.

Reclame