Am găsit această imagine pe site-ul Rezistenţa Urbană, pe care de altfel îl recomandăm celor pasionaţi de istoria Bucureştilor – sunt acolo multe imagini şi explicaţii despre diferite zone din oraş şi cum s-au transformat ele în timp.

Imaginea de mai jos ne-a impresionat pentru că este centrată fix pe Icoanei 2-8, locul vizavi de Şcoala Centrală. S-ar fi văzut şi ea, imediat în stânga imaginii. Se vede însă foarte clar biserica Icoanei. Acoperişul lung cu lucarne din faţa bisericii e magazinul de pâine (Icoanei 4-6) iar în plan apropiat se văd copacii de la florăria Decoflora şi Casa Scriitorilor. Despre blocurile comuniste din spate (de pe Moşilor) nu mai comentăm nimic.

Imaginea e frumoasă şi pentru că a fost luată de la o înălţime foarte potrivită: nici de prea sus, nici de prea jos. În orce variantă, s-ar fi văzut totul ca din avion, sau prea puţin. Dimpotrivă, unghiul folosit redă oarecum imaginea pe care ar vedea-o păsările care planează deasupra cartierului.

Această poză spune totul despre miza concursului-manifest „Ce pui lângă Mincu?”. Se observă clar faptul că orice clădire situată vizavi de şcoală, la intersecţia a 4 străzi (Icoanei, Caragiale, Calderon, Verona), va avea un impact uriaş nu numai „de la sol” ci şi de sus. Aşadar, nu mai are rost să subliniem importanţa găsirii unei soluţii arhitecturale inspirate pentru amplasament.

Între timp, să admirăm priveliştea, pentru că mai devreme sau mai târziu, ea se va schimba pentru totdeauna.

Sursa: Rezistenţa Urbană – http://www.rezistenta.net/
Imaginea: Perspective 25: Bisericile şi oraşul – http://www.rezistenta.net/2011/04/perspective-25-bisericile-si-orasul.html

Reclame