Corpul bibliotecii se află la intersecţia străzii Icoanei cu Jean Louis Calderon, spre parcul Icoanei. Perspectiva spre clădire şi spre corpul principal al Şcolii Centrale este foarte frumoasă. Nu multă lume ştie că această parte a şcolii nu a fost proiectată de Ion Mincu ci de arhitectul O. Maugsch câţiva ani mai târziu, probabil în jur de 1895. Arhitectul a păstrat acelaşi stil, astfel diferenţele sunt aproape imperceptibile. Printre elementele distinctive se numără decoraţiile de ceramică care sunt diferite ca formă, tocăria ferestrelor care este mai ornamentată şi cromatica emblemei ŞCF ce are culori opuse emblemelor de pe corpul principal. Colţul este dominat de o seră.
Iniţial clădirea servea drept locuinţă a directoarei şcolii, ulterior aici s-au amenajat bibliotecă şi biroul principal al directorului.
Corpul este în curs de renovare, în interior şi în exterior. Pozele mai vechi sunt din 2010. S-au reparat spărturile şi crăpăturile, destul de multe la baza clădirii. Stricăciunile cauzate de umezeală şi de expunerea la stradă erau vizibile. S-a păstrat până în prezent tocăria. Aceasta este foarte afectată (uscată şi crăpată) dar ar fi ideal să se păstreze sau să fie înlocuită cu o variantă identică ce păstrează modelul cu denticuli.

Reclame