Astăzi a fost iarăși o zi neagră în care s-a demolat o casă în Cartierul Icoanei. Este un cartier, cum am mai spus, recunoscut ca fiind printre cele mai frumoase din Bucureștiul istoric, prezentat în National Geographic România, un cartier cu nenumărate monumente. Din nefericire, nu toate casele sunt monument istoric (îndrăznim să spunem că vasta majoritate ar merita acest statut). Am constatat în trecut că orice imobil care nu este monument, poate fi demolat, acestea fiind cu adevărat vânate de speculanți…
Poate însă cel mai dureros este când nu un speculant venetic face o măgărie, ci proprietarul istoric.
La adresa Diniosie Lupu nr. 56 a fost Casa Academicianului Alexandru Rosetti, o casă aristocratică, cu gard din fier forjat, câteva stucaturi la ferestre și stucaturi interioare. Mult teren în spate și anexe. O casă boierească după criteriile sfârșituului de secol 19 când a fost construită. Nu avea stofă de monument, poate, dar avea valoare ambientală certă. O casă Belle Epoque într-un cartier dezvoltat în aceeași perioadă.
Unui descendent al ilustrului academician, unui arhitect!… Radu Matei Smigelschi pe numele său, nu i-a mai trebuit casa. Pesemne o considera prea veche, sau prea pretențioasă. Îl încurca. Imaginație să îi dea o oarecare întrebuințare, dacă nu locuință, nu a avut. Dar terenul de sub ea îl interesa! Teren în centrul capitalei face o avere, așa că a pus casa strămoșească la pământ în beneficiul unui viitor bloc de 4 etaje.
Ce contează istoria, frumusețea orașului sau indignarea vecinilor și ai iubitorilor Bucureștiului istoric? Aceste lucruri nu trebuie luate în seamă, doar bunul plac al proprietarului contează!
Demolarea a fost cu cântec, echipa cu buldozerul nu a prea avut la fața locului toate documentele cerute de poliție, cum cere legea. Asociația Salvați Bucureștiul intenționează să dea în judecată pentru demolare ilegală. Instanța va decide dacă a fost ilegală, dar imorală cu siguranță a fost: proprietarul se face vinovat de sluțirea orașului și de ștergerea unei părticele din istoria sa.

Reportajul TVR de la demolare: http://www.tvr.ro/articol.php?id=114154&c=128
Articol Hotnews: http://economie.hotnews.ro/stiri-imobiliar-10634477-casa-academicianului-alexandru-rosetti-demolata-luni-dimineata-terenul-eliberat-construi-bloc-patru-etaje.htm

Reclame