http://economie.hotnews.ro/stiri-imobiliar-11613553-cum-poate-transforma-apartament-200-000-euro-din-centrul-capitalei-intr-cosmar.htm

http://economie.hotnews.ro/stiri-imobiliar-7512862-nou-bloc-construit-limita-legalitatii-strada-paleologu-lasa-vecinii-fara-lumina.htm


Articole de Catiuşa Ivanov
Sursa foto: Hotnews.
***
Povestea aceasta era să se întâmple în Icoanei, mai exact la adresa str. Icoanei nr. 2-8 vizavi de Şcoala Centrală. Şi acolo s-a emis un PUD (Plan Urbanistic de Detaliu) şi urma să se emită autorizaţie de construire. La acel moment, la presiunea asociaţiei Prietenii Şcolii Centrale, asociaţiei Salvaţi Bucureştiul (a cărei preşedinte, matematicianul Nicuşor Dan candidează la Primăria Bucureştiului pentru a stopa la sursă abuzurile) şi a Ministerului Culturii condus la acea vreme de Ministerul Theodor Paleologu, primarul sectorului 2 a refuzat să emită autorizaţie de construire (care ar fi fost oricum ilegală). În instanţă PUDul a fost anulat după mai bine de doi ani de procese în primă şi a doua instanţă martie 2009-iunie 2011. Blocul nu s-a construit, totuşi clădirile de la nr. 8 şi nr. 4-6 sunt abandonate şi devastate, pe când Restaurant Moldova, nr. 2, a fost redeschis intermitent.
Pe str. Mântuleasa, prin 2007, am văzut o casă boierească invadată de ţigani şi câini (nu este un comentariu rasist, descriu realitatea). Aş fu vrut să o fotografiez – nu aveam aparatul la mine şi pe deasupra casa era fantoma a ceea ce fusese cândva – o coajă goală. Am întrebat o bătrânică ce stătea rezemată de gardul casei neoromâneşti de lângă, casa victimelor: mi-a spus că acolo erau case mari, frumoase, cu decoraţii interioare… Anul trecut am mers în vizită la nişte prieteni şi am văzut monstrul: o carapace de beton ce pur şi simplu călărea viluţa supravieţuitoare. Mi-am zis în gând: la asta s-a ajuns… era de aşteptat.
Ca militant pentru oraşul Bucureşti, pentru arhitectură, urbanism şi spaţii verzi în folosul oamenilor, mă întristează fiecare abuz, mai ales dacă este aproape de casă sau dacă văd oameni căzuţi victime acestor abuzuri, mai ales dacă acei oameni s-au luptat din răsputeri dar au fost învinşi de sistem. Sunt tipul de cetăţeni de Bucureştiul şi România au nevoie. Ei sunt cetăţenii care îşi iubesc ţara, pe care nedreptăţile şi mizeriile nu i-au scârbit, care vor să-şi crească copiii în România, pentru că ţara noastră este frumoasă şi depinde doar de noi să o facem o ţară în care viaţa să fie frumoasă pentru noi şi pentru copiii noştri. România merită să ne batem pentru ea, sau, dacă vreţi mai puţin poetic, merită să ne batem pentru părcuşorul din colţul blocului sau pentru lumina soarelui. Problema este că nu toţi cetăţenii sunt aşa de energici în a-şi apăra drepturile precum familia Baran.
Cinste lor că s-au ridicat împotriva nedreptăţii! Vrem să ştie că nu sunt singuri în această luptă – suntem sute, mii de bucureşteni care nu mai suportă injustiţia şi batjocura din partea autorităţilor municipale care ne fac oraşul de nelocuit.
Blocul nu este finalizat – investitorul care a încălcat legea nu îşi poate recupera investiţia, tunul a fost o afacere proastă şi pentru el. Aşadar investitorii care încearcă să încalce legea trebuie să ştie că se expun la eşecul proiectului care atrage după sine datorii şi faliment. În final, cât timp lucrările nu sunt recepţionate, cât timp apartamentele nu pot fi vândute, blocul poate fi demolat fără prea mari consecinţe pentru terţi: doar beneficii pentru vecinii lezaţi şi consecinţele meritate pentru investitorul mafiot. Mai multe astfel de blocuri sunt înscrise pe linia de start pentru această premieră în Bucureşti.

Reclame