Inspirat de mica noastră explorare urbană în Icoanei nr. 8, un explorator urban cu un palmares impresionant, cunoscut după numele „Reptilianul” a mers mai departe şi a explorat imobilul de la str. Icoanei nr. 2-6, unde noi nu am ajuns. Am încercat şi noi, dar prin vitrina de la fosta pâine nu se poate intra în clădire şi am renunţat. În titlu am scris „pîine” cu ortografia veche tocmai pentru a evoca generaţiile de centralişti care-ţi lua de acolo chifle sau batoane cu lapte, o tradiţie curmată undeva prin anul 2005 de când clădirea este părăsită…
Puteţi însă vedea cum arată etajele superioare ale clădirii pe blogul lui Alexandru Iacob, aici .
Clădirea este într-o stare foarte proastă la etaje pentru că se permite, prin acoperişul nereparat, să pătrundă ploaia. În aceste condiţii nu e de mirare că un viitor investitor va invoca necesitatea de a înlocui complet clădirile existente cu ceva nou. Fără a fi monument, clădirea pâinii este un frumos exemplu de neoromânesc şi ca atare nu trebuie demolat.
Contrar acestei opţiuni simpliste, care distruge cu buldozerul istoria cartierului, prin concursul „Ce pui lângă Mincu?” noi am încercat să demonstrăm că mai multe clădiri din ansamblu pot fi păstrate în cadrul unui proiect nou, îmbinând vechi cu nou, funcţiuni rezidenţiale cu funcţiuni culturale.
Doar fostul restaurant Moldova a fost redeschis, probabil pentru că investitorii de la str. Icoanei nr. 2-8 nu au în plan de a construi în viitorul imediat şi preferă să mai scoată un ban între timp. Atitudinea lor de a lăsa voit clădirile pradă intemperiilor şi persoanelor fără adăpost timp de mai mulţi ani trădeaza lipsa fibrei morale, faptul că nu sunt investitori care doresc să aducă plus valoare oraşului ci doar să se îmbogăţească din speculă imobiliară pe seama oraşului Bucureşti. Trist şi ruşinos. Am vrea tare mult să ne demonstreze, chiar şi în acest ceas târziu, că nu este aşa, securizând şi reparând clădirile respective (măcar pe cele de la stradă) pentru a le conserva în bune condiţii. Prezenţa persoanelor fără adăpost în ele prezintă un risc şi pentru şcoală (incendiu, mizerie, substanţe interzise, etc).
Ne dorim în continuare să intrăm în legătură cu proprietarii de la adresele Icoanei nr. 2, 4-6 şi 8 pentru a discuta despre viitorul acestor clădiri aflate vizavi de Şcoala Centrală, monument istoric de interes naţional. Sunt banii lor, dar este oraşul nostru.

Reclame